Η επιστολή της Χριστιάνας

Προς: info@platana.eu

Γεια σας, Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους τους Αγιοδημητριώτες.

Σήμερα θα σας διηγηθώ μια ιστορία που μου είπε ο μπάρμπα-Γιώργης (ο Μαστοράκος)
μια βροχερή μέρα τα Χριστούγεννα που καθόμαστε στην ξυλόστοφα και ψήναμε κάστανα.

Ξέρετε την ιστορία του σκαντζόχοιρου, της αράχνης, της χελώνας και της μέλισσας…… Αν όχι θα σας την πω εγώ. Να μην σας κρατάω σε αγωνία αρχίζω.

Μια φορά και έναν καιρό σ’ έναν τόπο μακρινό ζούσε μια μητέρα με τέσσερα παιδιά, έναν γιο και τρεις κόρες. Τον γιο τον λέγανε Σκαντζόχοιρο και τις κόρες Χελώνα, Αράχνη και Μέλισσα. Ήταν πολύ αγαπημένοι και με το πέρασμα των χρόνων μεγάλωσαν, παντρεύτηκαν και φύγανε μακριά από την μαμά τους. Πέρασαν πολλά χρόνια και όταν η μητέρα τους αρρώστησε και έφτασε στα τελευταία της φώναξε τη γειτόνισσα να ειδοποιήσει τα παιδιά της να τα δει λίγο πριν πεθάνει.

Ο γιο της κουβαλούσε σπαλάθια να φράξει το χωράφι του. Η γειτόνισσα πήγε τον βρήκε και του είπε: «να πας αμέσως στην μάνα σου είναι βαριά άρρωστη». Ο Σκαντζόχοιρος της είπε ότι δεν μπορούσε να πάει γιατί είχε δουλειά, μόλις τελειώσω θα πάω. Η μάνα αφού δεν πήγε να την δει του έδωσε την κατάρα της: «Να γυρίσουν τα σπαλάθια στην πλάτη του».

Η γειτόνισσα έτρεξε να πάει στην Αράχνη την βρήκε να υφαίνει, καλώς τη γειτόνισσα. Η γειτόνισσα της είπε: «να πας αμέσως στην μάνα σου είναι βαριά άρρωστη». Η Αράχνη της είπε ότι θα πήγαινε αφού τελειώσει με την δουλειά της. Η μάνα την καταράστηκε τότε: «να υφαίνεις, να υφαίνεις και πανί να μην ξεφαίνεις» .

Η γειτόνισσα πήγε τρέχοντας στην χελώνα. Η χελώνα έπλενε στην σκάφη καλώς τη γειτόνισσα ποιος καλός άνεμος σε φέρνει στο σπίτι μου; Η γειτόνισσα της είπε: «να πας αμέσως στην μάνα σου είναι βαριά άρρωστη». Η Χελώνα είπε ότι θα πήγαινε όταν τελειώσει τη δουλειά της. Η μάνα έδωσε και στην Χελώνα την κατάρα της και της είπε: «η σκάφη να γυρίσει στην πλάτη σου».

Η γειτόνισσα πήγε και στην Μέλισσα την βρήκε να ζυμώνει. Καλώς τη γειτόνισσα κάθισε να ξεκουραστείς της είπε η Μέλισσα. Η γειτόνισσα της είπε: «να πας αμέσως στην μάνα σου είναι βαριά άρρωστη». Η Μέλισσα μόλις το άκουσε άφησε το ζύμωμα και έτρεξε αμέσως στην μάνα της . Η μάνα της την είδε με τα ζυμάρια στα χέρια και την ρώτησε τι έκανε. Η Μέλισσα της είπε ότι έφτιαχνε ψωμί για τα παιδιά της, αλλά μόλις η γειτόνισσα της είπε ότι ήταν άρρωστη τα άφησε και έτρεξε όσο πιο γρήγορα μπορούσε για να είναι κοντά της. Η μάνα τότε έδωσε την ευχή της στη Μέλισσα λέγοντας: «το αλεύρι σου ανθόσκονη και το ψωμί σου μέλι».

Και από τότε η Μέλισσα με την ευχή της μάνας της δίνει στους ανθρώπου το μέλι και όλοι την αγαπούν.

ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΜΠΟΥΓΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s