Οι πλατείες δεν είναι πολιτισμός …

… οι καθαρές πλατείες ίσως!!!

Εξηγούμαι: δεν προτρέπω τους δημάρχους να προσλάβουν οδοκαθαριστές! Να τρέξουν στα σχολεία της περιοχής τους θέλω, να μιλήσουν με διευθυντές και δασκάλους και να βρούνε τρόπους και δράσεις που θα μάθουν στα παιδιά να κρατούν καθαρούς τους δημόσιους χώρους. Ο μεγάλος που πετάει το τσιγάρο του όπου να ΄ναι και αφήνει το κουτάκι της μπύρας η το κύπελλο του καφέ στο πεζούλι της πλατείας, δεν διορθώνεται ούτε συνετίζεται από ποινές. Ενδεχομένως κάποια στιγμή να ντραπεί το εγγονό ή την εγγονή του!

Πλατείες έχουμε μικρές και μεγάλες, με πράσινο ή χωρίς πράσινο,  χρήσιμες η άχρηστες, σημεία αναφοράς και πολιτισμού ή κέντρα διακίνησης ναρκωτικών. Σε λίγο καιρό έχουμε δημοτικές εκλογές και το θέμα έχει γίνει επίκαιρο. Οι δημοτικοί άρχοντες αναζητούν πλατείες για ανακατασκευή ή έναρξη εργασιών και οι δημότες «πλευρίζουν» εκείνους που θα τους υποσχεθούν μια νέα πλατεία στην περιοχή τους. Κανείς δεν το λέει επισήμως και δημοσίως, αλλά όλοι εννοούν ότι το αντάλλαγμα θα μετρηθεί σε ψήφους και από τις δύο πλευρές βέβαια!

Οι πλατείες γίνονται συνήθως σε πολυσύχναστα σημεία, είναι δηλαδή  στην κυριολεξία έργα βιτρίνας! Παράδειγμα η νέα πλατεία της Δαιμονιάς. Δίπλα στον δημόσιο δρόμο που οδηγεί στην Νεάπολη και πάνω στην διαδρομή που οδηγεί από τα διπλανά χωριά προς τις παραλίες της περιοχής. Όλοι είχαμε την ευκαιρία να την  θαυμάσουμε τώρα το καλοκαίρι και πρώτος εγώ δήλωσα “μου αρέσει” στην σχετική ανάρτηση του φίλου μου του Λάμπρου!

Βλέποντας την πλακόστρωτη πλατεία κάθε μεσημέρι μέσα στο λιοπύρι, άδεια από ανθρώπους, σκέφτηκα πως ήταν μια άχρηστη πλατεία. Έγινε και θεατρική παράσταση μου είπαν κάποια μέρα και απόρησα. Οι θεατές άκουγαν τους ηθοποιούς ή τα περαστικά αυτοκίνητα; Έτυχε όμως να περάσω ένα βράδυ και άλλαξα αμέσως γνώμη! Μικροί και μεγάλοι, καθισμένοι σε παγκάκια και πεζούλια έδιναν μια πολύ διαφορετική, ευχάριστη, εικόνα. Τελικά είναι μια χρήσιμη πλατεία. Το πόσο χρήσιμη, ο χρόνος θα δείξει!

Μεγάλωσα σε χωμάτινες πλατείες. Η πλατεία με την ελιά στο χωριό, ο κήπος του Θεμιστοκλέους δίπλα στο σπίτι μου στον Πειραιά, η πλατεία Αλεξάνδρας στο Πασαλιμάνι. Ανοικτοί χώροι συνάθροισης μικρών και μεγάλων που έσφυζαν από ζωή όλη την ημέρα. Πλατεία και παιδική χαρά και χώρος άθλησης ταυτόχρονα! Κυνηγητό και κρυφτό, κλέφτες και αστυνόμοι και μακριά γαϊδούρα και ποδόσφαιρο, όλα στον ίδιο χώρο. Εκεί έμαθα να περπατώ και να τρέχω χωρίς να γλιστρώ και χωρίς να πέφτω!

Το χώμα έγινε τσιμέντο, μετά  τσιμεντόπλακες, αργότερα κυβόλιθοι ή γυαλισμένα μάρμαρα ή όποιο άλλο υλικό τραβάει το μάτι! Και το ωραίο υλικό πρέπει να καλύψει  όλη την πλατεία γιατί έτσι φαίνεται ακόμα ομορφότερη! Σήμερα, μια πλατεία χωρίς πλακόστρωση δεν θεωρείται πλατεία …

Και το τσιμέντο και οι τσιμεντόπλακες και οι κυβόλιθοι και τα μάρμαρα και όλα τα άλλα υλικά  μου αρέσουν και δεν έχω τίποτα εναντίον τους αλλά σε μια πλατεία πρωτίστως πρέπει να ενδιαφέρει, κατά την γνώμη μου, η χρήση της και όχι εικόνα της! Μια πλατεία πρέπει να είναι χρήσιμη, τόπος συνάντησης και συναναστροφής  ανθρώπων, που επικοινωνούν και αναπτύσσουν τον πολιτισμό τους, ένα ζωντανό κύτταρο της πόλης ή του χωριού και αν είναι  και ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα ακόμα καλύτερα, αλλά σίγουρα δεν είναι ένας ζωγραφικός πίνακας για να τον δείχνουμε στους περαστικούς!

Νόμος προβλέπει ελάχιστο ποσοστό κάλυψης πρασίνου σε κάθε δημόσιο χώρο. Αμφιβάλλω αν αυτό τηρείται στις πλατείες. Προσωπικά θα αντέστρεφα τα ποσοστά μεγιστοποιώντας το πράσινο και ελαχιστοποιώντας τη πλακόστρωση:

  • Πλακόστρωση στις βασικές διαδρομές της πλατείας και μόνο.
  • Παγκάκια και πεζούλια όσα επιτρέπει ο χώρος (κάθε παγκάκι και ένα δένδρο για σκιά βέβαια)
  • Ασκεπής χώρος και δένδρα, όσα μας πουν οι γεωπόνοι και οι αρχιτέκτονες.

Τα δένδρα προσφέρουν σκιά και δροσιά. Το χώμα αφομοιώνει και αποσυνθέτει ταχύτερα τους φυσικούς ρύπους (καρποί, περιττώματα πουλιών κλπ.) Για τους τεχνικούς ρύπους ελπίζω στον πολιτισμό μας, γιατί η πλακόστρωση απλά και μόνο τους αναδεικνύει!

 

Δημήτρης  Ζερβός (λάτρης της φύσης)

Υ.Γ. Ο όρος πλατεία χρησιμοποιείται με την ευρύτερη έννοια του ανοικτού δημόσιου χώρου

 

 

 

Άγιος Δημήτριος Μονεμβασίας – Φλόκα

Δημοσίευση σχολίου

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s