Οι πόρτες της εκκλησίας μας.

Περί το τέλος της δεκαετίας του 1950 οι Αγιοδημητριώτες κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν το κτίριο του ιερού ναού του Αγίου Δημητρίου στην θέση, που όπως λεν οι παλαιότεροι, υπήρχε ένα μικρό εκκλησάκι. Στην συνέχεια, με την επιμέλεια των ιερέων μας και τις προσφορές των πιστών φθάσαμε στην σημερινή ολοκληρωμένη μορφή του.

Οι πόρτες που υπάρχουν σήμερα τοποθετήθηκαν το 1956. Υπήρξαν προσφορά ενός ναυτικού, νέου τότε και πρωτόμπαρκου, που δεν δέχτηκε να αναφερθεί το όνομά του όπως συνηθίζεται με τους δωρητές. Κατασκευάστηκαν από μασίφ σίδερο με την τεχνική της εποχής. Ένα δυσεύρετο και πανάκριβο σήμερα υλικό, με ειδικές προδιαγραφές σκληρότητας και αντοχής στον χρόνο, που βγαίνει κατευθείαν από τα σιδηρομεταλλεύματα των ορυχείων και δεν προέρχεται από ανακύκλωση σιδήρου(διαλυτήρια πλοίων κλπ.). Ένα υλικό που με μια συμβατική συντήρηση μπορεί να “ζήσει” αιώνες (βλέπε παλιές γέφυρες στην Ευρώπη, πύργο του Άιφελ κλπ.)

Ο λόγος που πήραμε το παρακάτω βίντεο είναι ότι θέλουμε να κρατήσουμε “ζωντανές” αυτές τις πόρτες, έστω και σε εικόνες, μια που μάθαμε ότι πρόκειται να αντικατασταθούν με αλουμινένιες, σαν αυτές πού όλοι πλέον έχουμε στα σπίτια μας … Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες παρά μόνο ότι θα είναι σε χρώμα/απομίμηση ξύλου.

Άγιος Δημήτριος Μονεμβασίας – Φλόκα

Δημοσίευση σχολίου

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s