Το Ρολόϊ και η Αθήνα

Πριν τρία χρόνια έχασα το ρολόι μου στις ελιές. Έψαξα σε κλαδιά και θάμνους, ξανάψαξα την επομένη και την μεθεπομένη αλλά τίποτε.

Έτσι, αγάπησα το ρολόι του χωριού μας … Ναι καλά διαβάσατε το αγαπήσα! Τότε κατάλαβα ότι το ρολόι του Χωριού, σου θυμίζει την ώρα χωρίς να σε αναγκάζει να τρέχεις πίσω του!!! Εδώ είναι χωριό δεν είναι Αθήνα. Άλλοι ρυθμοί άλλες συνήθειες!

Το χειμώνα δεν σηκώνομαι από το κρεββάτι αν δεν το ακούσω να κτυπήσει 7 φορές. Θα πάρω πρωινό και θα φύγω για το χωράφι για μάζεμα ελιών ή άλλες εργασίες. Στις 10, κάποιοι πιο πρωινοί από εμένα θα σταματήσουν την δουλειά για καφέ και κρουασάν, εγώ θα περιμένω να κτυπήσει το μεσημέρι για να φάω και να ξεκουραστώ λίγο. Στους 3 κτύπους θα κοιτάξω τις ελιές και θα αποφασίσω ποιες προλαβαίνω να μαζέψω και πιες θα αφήσω για την άλλη μέρα. Το βράδυ, κουρασμένος, θα κοιμηθώ νωρίς, το ρολόι συνεχίζει να κτυπά μέχρι τις 12 αλλά εγώ δεν το ακούω!

Το καλοκαίρι είναι διαφορετικά. Θα φύγω για το χωράφι πριν κτυπήσει, με τη δροσιά! Στους 10 ή 11 κτύπους όλοι γυρίζουμε στο σπίτι (η ζέστη στο χωράφι είναι αφόρητη το καλοκαίρι). Όταν θα κτυπήσει 1 φορά, θα έχουμε φάει και θα ξεκουραζόμαστε στο ποιο δροσερό μέρος του σπιτιού. Άλλοι κοιμούνται και άλλοι λαγοκοιμούνται. Όλοι περιμένουμε να κτυπήσει 3-4 φόρες για να σκεφτούμε που θα πάμε και τι θα κάνουμε το απόγευμα … πριν καταλήξουμε στο καφενείο του Χωριού.

Τα πράγματα είναι διαφορετικά για τους παραθεριστές του καλοκαιριού, που όλοι τους αγαπάμε και τους περιμένουμε με χαρά να ζωηρέψουν το Χωριό μας, που είναι και δικό τους. Όταν εμείς γυρίζουμε αυτοί παίρνουν το πρωινό τους και όταν εμείς κοιμόμαστε γυρίζουν από το μπάνιο τους!

Καταλαβαίνω απόλυτα ότι οι κτύποι του ρολογιού, κάποιες ώρες, τους ενοχλούν αλλά θα αλλάξουμε την ζωή του χωριού; Είναι λογικό οι παραθεριστές να θέλουν όλες τις μέρες να είναι σαν την Κυριακή της Αθήνας; Με ποιο δικαίωμα θα ζητήσουμε από τους χωριανούς να αλλάξουν τις συνήθειες τους; Οι “Χωριανοί”, θέλουν τους “Αθηναίους” αλλά θέλουν και το Ρολόι τους! Πρέπει να το σεβαστούμε.

Δημήτρης Ζερβός

Παλιό ξυπνητήρι

Άγιος Δημήτριος Μονεμβασίας – Φλόκα

2 thoughts on “Το Ρολόϊ και η Αθήνα

  1. Ο τίτλος του άρθρου “Το ρολόι και η Αθήνα” είναι το λιγότερο ατυχής και διχαστικός.Δεν είναι η Αθήνα το πρόβλημα επειδή κάποιοι μη μόνιμοι κάτοικοι ενοχλούνται από το ρολόι κι εκφράζουν μια άλλη άποψη σωστή ή λανθασμένη. Μπορεί ,με ψυχραιμία και σεβασμό στην αντίθετη άποψη,να βρεθεί λύση που να ικανοποιεί όλους.

    Like

  2. Το ρολόι του χωριού είναι το ίδιο το χωριό και πιστεύω ότι πρέπει να λειτουργεί κανονικά, όπως τα προηγούμενα χρόνια,με τη μεταμεσονύχτια σιγή του.Δεν μπορώ να διανοηθω το χωριό χωρίς το ρολόι. Είναι η παράδοση, είναι ο χαρακτηριστικός ήχος που κάθε απόδημος Αγιοδημητριωτης νοσταλγεί και που συντροφεύει κάθε μόνιμο κάτοικο.
    Ας μην χρησιμοποιούμε διχαστικό λόγο,δεν χρειάζεται το εμείς κι οι άλλοι. Αγαπάμε το χωριό, αγαπάμε το ρολόι του.

    Like

Δημοσίευση σχολίου

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s