Νομολογία ηχορύπανσης

Καλημέρα σε όλους, πιστολέρο του FB και μη,

Νόμος που να ορίζει το ύψος των ντεσιμπέλ των κωδωνοστασίων και την ένταση των ηχητικών εγκαταστάσεων που μεταδίδουν την θεία λειτουργία εκτός του Ιερού Ναού, δεν υπάρχει.

Ο νόμος που υπάρχει και καθορίζει το ύψος των ντεσιμπέλ αφορά την ηχορύπανση του προέρχεται από τα κέντρα διασκέδασης, CLUB, Κ.Λ.Π. ο οποίος ενίοτε μπορεί να επικαλεσθεί γενικότερα.

Υπάρχουν όμως σκεπτικά αμετάκλητων Δικαστικών αποφάσεων που αποτελούν ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ, των οποίων κάποια αποσπάσματα θεωρώ χρήσιμο να παραθέσω.

<<Η ενόχληση από τον θόρυβο είναι σε μεγάλο βαθμό ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΗ. Άλλος ενοχλείται με 30 ντεσιμπέλ θόρυβο, και άλλος με 1.000.

Τα ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ μεγέθη που καταγράφονται από τις μετρήσεις των ντεσιμπέλ δεν γίνονται αντιληπτά απ΄ όλους με τον ίδιο τρόπο. Η ηλικία, η ψυχολογία, η ψυχοσύνθεση του ατόμου, και το είδος της δραστηριότητας κατά την στιγμή της όχλησης, είναι παράμετροι που ανάλογα μεγεθύνουν ή αμβλύνουν το πρόβλημα. Η διασκέδαση του ενός μπορεί να αποτελεί θόρυβο για τον άλλο.

Συγκεκριμένα, ο ήχος της καμπάνας της εκκλησίας ή του ρολογιού ενός τόπου, αποτελεί σημαντικό στοιχείο της φυσιογνωμίας του τόπου αυτού.

Επίσης στοιχείο της φυσιογνωμίας ενός τόπου είναι και οι ήχοι του> Οι κουβέντες των συγκεντρωμένων σε μία πλατεία, η μουσική απο το ανοικτό παράθυρο, οι υπαίθριες εκδηλώσεις, οι φωνές των παιδιών, οι αθλητικές δραστηριότητες, οι ήχοι απο τις εργασίες σε ανοικτούς χώρους, ο θόρυβος απο την μετακίνηση των οχημάτων……..

Η εγκατάσταση του ρολογιού στο κωδωνοστάσιο του Ναού έχει γίνει πριν απο πολλά χρόνια, και εκτός απο μεμονωμένες περιπτώσεις κανείς άλλος απο τότε δεν διαμαρτυρήθηκε για την λειτουργία του, ή γιατί ενοχλούνταν απο τους ήχους της καμπάνας, ή απο την ένταση του ήχου της μικροφωνικής εγκατάστασης που μεταδίδει την θεία λειτουργία εκτός Ναού.

Αντίθετα η λειτουργία του αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής του χωριού, και είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη της εκκλησίας, των κατοίκων, και την κοινότητά τους.

Συνεπώς ο μέσος ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ κάτοικος του χωριού δεν ενοχλήθηκε ποτέ, και αυτό συνιστά ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ κριτήριο και ΑΠΟΔΕΙΞΗ, ότι η λειτουργία του ρολογιού και όλοι οι ήχοι που προέρχονται απο τις καθιερωμένες δραστηριότητες πολλών χρόνων ενός τόπου, δεν αποτελεί ΟΥΣΙΩΔΗ ΕΝΟΧΛΗΣΗ κατά την ΕΝΝΟΙΑ του ΝΟΜΟΥ.

Και ΕΦΟΣΟΝ οι ήχοι αυτού είναι ΑΝΕΚΤΟΙ απο ένα μέσο ΚΑΝΟΝΙΚΟ άτομο των διαμενόντων στον τόπο αυτό, θα πρέπει ο ΕΝΟΧΛΟΥΜΕΝΟΣ και οι οικογένειά του να το ανεχτούν. Και όταν για τους ΠΟΛΛΟΥΣ τα ΟΡΙΑ είναι ΑΝΕΚΤΑ, και οι ΛΙΓΟΙ είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ να τα ΑΝΕΚΤΟΥΝ….

Ελένη Μαστοράκου

Υπενθυμίζουμε: Για να δημοσιεύσετε ένα άρθρο στο platana.eu το στέλνετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@platana.eu ή στη zervos100@gmail.com (βλέπε κώδικα δεοντολογίας εδώ)

Άγιος Δημήτριος Μονεμβασίας – Φλόκα

Δημοσίευση σχολίου

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s