Τα Μαθηματικά δεν είναι Θεός και οι Επιστήμες δεν είναι μαθηματικά!

ΑΠΟΨΗ

Αφορμή αυτού του άρθρου ήταν οι καθημερινές συζητήσεις περί κορωνοϊού! Οι περισσότεροι από εμάς συζητούμε και επιχειρηματολογούμε χωρίς να ξεκαθαρίζουμε στον συνομιλητή μας αλλά και στον εαυτό μας μερικές φορές, αν μιλάμε με βάση τα Μαθηματικά, τις επιστήμες ή τα πιστεύω μας. Αυτή η μικρή λεπτομέρεια οδηγεί σε ασυνεννοησία διότι άλλο πράγμα πιστεύω και άλλο αποδεικνύω. Άλλο πράγμα “αποδεικνύω” στα μαθηματικά και άλλο στις επιστήμες!

Εξηγούμαι:

Τα Μαθηματικά είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα. Τους νόμους και τα αξιώματα που ισχύουν, τους ορίζουν οι ίδιοι οι μαθηματικοί και γι΄αυτό είναι απόλυτοι! Στο δεκαδικό σύστημα ένα και ένα κάνει δύο και γράφουμε 1+1=2. Στο δυαδικό σύστημα ένα και ένα κάνει μία δυάδα και γράφουμε 1+1=10! Και τα δύο είναι σωστά! Εξαρτάται σε ποιο μαθηματικό σύστημα εργαζόμαστε. Οι υπολογιστές χρησιμοποιούν την άλγεβρα του Μπουλ που χρησιμοποιεί μόνο το 0 και το 1. Στα μαθηματικά ένα πρόβλημα μπορεί να έχει μία λύση, καμία λύση, δύο-τρεις-άπειρες λύσεις ή να είναι αόριστο να μην επιδέχεται επίλυση. Η λύση ενός προβλήματος δεν είναι πάντα εύκολη και υπάρχουν προβλήματα που οι μαθηματικοί χρειάστηκαν δεκαετίες για να τα λύσουν. Δεν θα συναντήσετε όμως ποτέ δύο μαθηματικούς να διαφωνούν! Ο μαθηματικός αποδεικνύει πάντα και με αναμφισβήτητο τρόπο αυτό που ισχυρίζεται.

Ο Θεός έχει να κάνει με τα πιστεύω του καθενός μας. Αν περπατήσει κανείς από το Σύνταγμα μέχρι την Ομόνοια μπορεί να συναντήσει Χριστιανούς, Μωαμεθανούς, Βουδιστές και άλλους. Κάποιος θα του μιλήσει για την Αγία Τριάδα, κάποιος άλλος θα αμφισβητήσει το τρισυπόστατο, κάποιος θα αναφωνήσει ο Αλλάχ είναι μεγάλος και κάποιος θα του πει ότι μόνο η Γιόγκα οδηγεί στην τελειότητα. Δεν υπάρχει αντίλογος σε τίποτε από τα παραπάνω. Μπορούμε να πούμε σε κάποιον ότι δεν μας αρέσει ο Θεός του και να του δικαιολογήσουμε τη γνώμη μας, αλλά δεν μπορούμε να του Τον αμφισβητήσουμε. Στο πιστεύω κάποιου ανθρώπου δεν υπάρχει αντίλογος, εξ ορισμού! Αν κάποιος μας πει πιστεύω ότι ο κορωνοϊός ήλθε από τον πλανήτη Άρη δεν δικαιούμεθα να αντιπαραθέσουμε επιχειρήματα, επειδή ακριβώς χρησιμοποίησε το ρήμα ΠΙΣΤΕΥΩ… Ο Θεός και τα μαθηματικά δεν βρίσκονται σε αντίθεση! Απλώς είναι δύο διαφορετικά πράγματα στα δύο άκρα ενός ενιαίου χώρου.

Οι Επιστήμες είναι κάτι ανάμεσα στα Μαθηματικά και τον Θεό. Προσπαθούν να κατανοήσουν και να εξηγήσουν τα συμβαίνοντα στον κόσμο μας, να βρουν λύσεις για τα προβλήματα του ανθρώπου και να ικανοποιήσουν τις όποιες ανάγκες του. Χρησιμοποιούν τα μαθηματικά, τη λογική, το πείραμα και την επαλήθευση. Διατυπώνουν θεωρίες και προσπαθούν να τις αποδείξουν. Η “αλήθεια” τους είναι ανάλογη των εκάστοτε δυνατοτήτων του ανθρώπου σε επίπεδο σκέψης, γνώσεων, τεχνικών δυνατοτήτων και άλλων πολλών παραγόντων ανάλογα με την επιστήμη. Η επιστήμη περιέχει από την φύση της ένα είδος αβεβαιότητας. Δίνει απαντήσεις με την προϋπόθεση ότι οι παρατηρήσεις της ισχύουν. Η αβεβαιότητα αυτή δεν εμποδίζει τον ανθρώπινο πολιτισμό να προχωρεί μέσω των επιστημών σε αξιοθαύμαστα επιτεύγματα. Απεναντίας η αβεβαιότητα αυτή αποτελεί κίνητρο για την διαρκή έρευνα και πρόοδο των επιστημών.

Δημήτρης Ζερβός

Άγιος Δημήτριος Μονεμβασίας – Φλόκα

Δημοσίευση σχολίου

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s